5 Tips voor doelgroepgericht schrijven

Informatie is overal en altijd. Noem het gerust een overload aan informatie. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over “wat” en “voor wie”, voor de boodschap de wereld ingestuurd wordt.

Vaak wordt gedacht, gewoon beginnen en dan komt het vanzelf goed. Maar hoe vaak gaat in het dagelijks leven een gesprek dat gewoon maar begint écht goed? Welke informatie blijft daadwerkelijk hangen? Hoe lang blijft de doelgroep luisteren? Met deze tips leer je effectief doelgroepgericht schrijven.

1. Ken jezelf
De oude Grieken zeiden het al: “Ken uzelf.” Vaak geven bedrijven in gesprekken met klanten precies aan wat ze doen. Wie ze zijn, oftewel waaróm ze het doen, dat lijkt vaak veel moeilijker te verwoorden. Juist déze motivatie geeft een klant vertrouwen. Jouw motivatie maakt het verschil met de concurrenten.

Ken je eigen motivatie voordat je zelfs maar één woord op papier zet. Waarom doe je wat je doet? En hoe doe je dat dan? Zo vindt MarielVertel het belangrijk dat mensen elkaar goed kunnen begrijpen. Communiceren is al moeilijk genoeg! Daarom plaatst MarielVertel content die daarbij kan helpen.

2. Ken de ander
Wie probeer je te bereiken? Weet wie de teksten gaat lezen. Wie is de klant die bereikt moet worden? Van wie zijn de oren waartegen gesproken wordt? Omschrijf hiervoor een persona. Een persona is een fictieve persoon die je doelgroep een gezicht geeft. Een voorbeeld zou kunnen zijn;

[ Erik is een alleenstaande man van 35, woonachtig in een tweekamerappartement in de binnenstad van Arnhem. Hij werkt 40 uur per week bij een verzekeringsbedrijf en heeft een bovengemiddeld salaris. In zijn vrije avonden gaat Erik vaan gamen met vrienden, of wielrennen door de omgeving. Hij is dol op technische snufjes voor zijn racefiets en slimme elektronica.]

Schrijf vervolgens de teksten gericht aan deze persoon, aan ‘jouw Erik’. Ook als de doelgroep erg divers is, kan deze manier van schrijven bijdragen aan de effectiviteit van de boodschap.

3. Spreek dezelfde taal
Als je een tekst schrijft voor Erik, zorg dan dat Erik die teksten graag wil lezen. Je zult jouw Erik  namelijk anders aanspreken dan bijvoorbeeld Carolien, vrouw van middelbare leeftijd, moeder van drie kinderen, woonachtig in een klein dorp in West Friesland .

Het is dus belangrijk om te schrijven op het goede taalniveau. De Belastingdienst schrijft bijvoorbeeld volgens de richtlijnen op B1-niveau. Dat is voor de meeste mensen te begrijpen: korte zinnen en meer verbandwoorden zoals ‘omdat’ en ‘eerst… en daarna…’. Dat past bij hun doelgroep, die bestaat uit mensen van allerlei leeftijden, taal- en opleidingsniveaus.

Gebruik daarnaast de juiste toon voor jouw doelgroep. Het is hierbij belangrijk dat je deze toon in je gehele communicatie vasthoud. Zo is dat bij de Belastingdienst een formele toon. Bij een maatschappelijke organisatie die met tieners uit de hoofdstad werkt zaal een hele andere toon moeten gebruiken om zijn doelgroep te bereiken.

4. Spreek de doelgroep aan
Denk vanuit je doelgroep in plaats van uit jezelf. Het is jouw wens om te informeren of te verkopen, maar je doelgroep is op zoek naar een dienst, een product of een ervaring. Geef je doelgroep waar die om vraagt.

Voorbeeld: [ Jouw bedrijf wil graag gordijnen verkopen, maar jouw doelgroep (Erik) wil graag uitslapen in een donkere kamer na een nacht lang gamen. Doelgroep gerichte communicatie moet hier dus inspelen op de wensen van Erik.]

Een voorbeeld van een bedrijf dat het inspelen op de doelgroep tot een kunst heeft verheven, is IKEA. In plaats van een opsomming van het aanbod, zie je foto’s van knus ingerichte woonkamers, reclames met gelukkige gezinnen met veel opbergruimte en vrolijke kinderen.

5. Weet waar de doelgroep is
In enkele gevallen komt de doelgroep vanzelf bij je bedrijf terecht. Bijvoorbeeld de Gemeente. Als iemand een paspoort aan wil vragen, komen ze vanzelf naar de Gemeente. Die hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de doelgroep makkelijk kan vinden wat die zoekt.

In de meeste gevallen zal een bedrijf echter wat meer onderzoek moeten doen over waar de doelgroep te bereiken is. Het is belangrijk je medium goed te kiezen. Is je doelgroep jong? Dan kunnen sociale media de beste plek zijn om de doelgroep te bereiken. Wil je een 80-jarige doelgroep bereiken, dan kom je met sociale media echter een stuk minder ver. Of krijgen zij misschien hulp van een kleinkind bij het regelen van zaken? Denk hier goed over na bij het kiezen van je medium.

Advies nodig over doelgroepgerichte communicatie? Neem contact op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like