5 Tips voor een persoonlijk sinterklaasgedicht

Vaak wordt voor het schrijven van een sinterklaasgedicht toevlucht gezocht in apps of op internet. Niet zo vreemd dat zoveel gedichten op elkaar lijken! Een écht gezellige Sinterklaas krijg je met persoonlijke gedichten. Ga aan de slag met deze tips en zorg dat de lezer zit dit jaar wél in het gedicht herkent!

1. Maak een lijstje over de persoon voor wie je schrijft
Voor de ontvanger van een gedicht is het natuurlijk het leukst wanneer die zichzelf gelijk kan herkennen in het rijmpje. Maak een lijstje met hierop de dingen die je graag wil verwerken in je gedicht. Wat vindt diegene leuk om te doen? Heeft hij iets groots of grappigs meegemaakt afgelopen tijd? Is er een herkenbaar stopwoordje? Wanneer je begint te dichten, kan dit lijstje bij de hand gehouden worden. Zo is inspiratie altijd dichtbij.

Ken je de persoon voor wie jij moet dichten niet zo goed? Kijk dan eens of je iets kunt ontdekken over de persoon door de naam te Googelen, of door te kijken op dienst sociale media voor leuke weetjes.

2. Wat wil je vertellen?
Een lijstje is een handige geheugensteun voor je gaat schrijven, maar kan wellicht ook zóveel ideëen opleveren, dat het gedicht van de hak op de tak gaat. Wil je dit voorkomen? Denk dan van te voren goed na over wat je wilt vertellen. Welke boodschap wil je meegeven? Misschien een wijze raad of grappige moraal? Of kun je het gedicht een bepaald thema geven? Een voorbeeld van zo’n thema zou bijvoorbeeld ‘reizen’ of ‘culinair’ kunnen zijn, als diegene daar van houdt.

Om het gedicht overzichtelijk en goed leesbaar te houden, is het van belang om één thema te kiezen en deze focus tijdens het schrijven vast te houden. Zo gaat een culinair gedicht niet ineens over voetbal. Denk bij je themakeuze dus aan een onderwerp waarbij je genoeg associaties kunt maken.

3. Associaties maken
Net als een lijstje met inspiratie over de persoon, wordt er vervolgens een lijstje gemaakt met associaties over je gekozen thema of richting. Dit hoeft niet lang te duren! Welke associaties roept bijvoorbeeld ‘schilderen’ bij je op? Wellicht; verf, kwasten, schildersezel, schilderij, canvas en palet. Dit lijstje met associaties kan gebruikt worden ter inspiratie, maar ook als geheugensteun wanneer echt elk woord in het gedicht moet komen.

4. Blijf vriendelijk
Een grapje maken is altijd leuk. Het laten lachen van de ontvanger en toehoorders is vaak één van de hoofddoelen van een sinterklaasavond met gedichten. Wees je echter wel bewust van de gevoelens van de persoon voor wie je schrijft. Ligt een bepaald thema gevoelig? Dan kun je hier wellicht beter geen grapjes over maken. Vraag je dus af wat de persoon voor wie je schrijft kan hebben qua humor en wanneer het te ver gaat. Het moet wel gezellig blijven.

5. Kies een rijmschema of liedje en kruip in de pen!
Op internet kun je verschillende rijmschema’s vinden waar je je aan kunt houden. De bekendste is: aa bb cc dd ee. Als je dit lastig vindt, kun je er ook voor kiezen om een bestaand sinterklaasliedje te herschrijven. Zet er dan in het klein bij dat het gedicht op een melodie kan worden voorgelezen of gezongen. Een garantie voor gezelligheid.

Voorbeeld rijmschema ‘aa bb’
‘Met een spatel in de hand staat hij te zingen
Over biefstuk en taarten en lekkere dingen

Een zanger zou Pietje zo graag willen zijn
Gelukkig staat hij in de keuken, voor ons wel zo fijn’


Voorbeeld gedicht op sinterklaaslied (Zie de maan schijnt door de bomen)
‘Ja die Jidde houdt van voetbal
Rent zo kris kras door het veld
Zie hem gaan daar in de aanval
Tot hij plotsklaps wordt geveld

Gaat het plots door merg en been
Schreeuwende Jidde: “Au! M’n been!
Er staat iemand op mijn teen
Dus ik ren verder op één been!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like