7 tips voor een goede personeelsadvertentie

Een goede personeelsadvertentie schrijven is lastiger dan het lijkt. Hoe worden de juiste kandidaten aangetrokken? Hoe zorg je dat ze solliciteren op de functie? Een goed geschreven personeelsadvertentie trekt de juisten talenten aan én weet ze over te halen om te reageren. Het is de eerste kennismaking met uw bedrijf. Deze tips vormen een de basis voor een goede personeelsadvertentie.

1. Geef essentiële informatie
Noem de functietitel, de locatie, het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Naar deze informatie is een kandidaat op zoek. Zet deze informatie bovenaan de advertentie, zodat de kandidaat gelijk vindt wat die zoekt. Maak de informatie nóg opvallender, door het dikgedrukt te maken, of in een groter lettertype.

2. Trek de aandacht van je kandidaat
De functietitel en -omschrijving hebben hetzelfde doel als een krantenkop: verder laten lezen. Er wordt direct tot een persoon gesproken, dus de inhoud mag ook direct zijn. Als de vacature te lang is, wordt hij vaak niet volledig gelezen. Houd het bondig en gebruik opsommingstekens voor de functie-eisen en gewenste eigenschappen. Een personeelsadvertentie is geen inzending voor een literatuurwedstrijd. Houdt het kort, bondig en overzichtelijk.

3. Laat de kandidaat doorlezen
In de eerste twee stappen werd de aandacht van de kandidaat getrokken. De interesse is gewekt. Nu is het zaak die vast te houden. Geef hiervoor een korte omschrijving van de functie. Welke verantwoordelijkheden vallen onder de functie? Wat zijn de voordelen voor de kandidaat? Wat maakt deze functie uniek of interessant?

4. De functieomschrijving: niet knippen en plakken!
Behalve dat het er niet aanlokkelijk uitziet, zal een simpele lijst van taken en eisen geen kandidaten aantrekken; je moet het interessant maken! Vertel bijvoorbeeld in een paar zinnen hoe een werkdag er uit zal zien.  Besef dat de vacature hoger in zoekresultaten verschijnt als de relevante kernwoorden meerdere keren in de tekst worden gebruikt.

5. Geef de exacte locatie van de baan
Mensen reageren eerder op een vacature die een specifieke locatie noemt dan een vacature met alleen de regio of het land. Iemand die niet bereid is ver te reizen of te verhuizen, zal niet reageren op de baan ver van huis. Op die manier reageren er geen ongeschikte kandidaten op de vacature, wat tijd scheelt in het sollicitatieproces. Geef ook aan of er mogelijkheden of verplichtingen zijn tot thuiswerken.

6. Kies de juiste toon
Een vacature is geen plek voor té informeel taalgebruik, maar met een vriendelijke toon is er eerder een connectie met de lezer. Houd het professioneel. Gebruik consequent dezelfde toon voor de omschrijving van de persoon, de functie en het bedrijf. Dat bevordert de leesbaarheid.

7. Roep op tot actie
Zorg dat de kandidaat actie onderneemt doormiddel van een oproep. Gebruik bijvoorbeeld ‘solliciteer nu’ of ‘stuur nu uw cv’. Maak het zo makkelijk mogelijk voor de kandidaat en geef duidelijk aan hoe er contact moet worden opgenomen. Vergeet hierbij niet een contactpersoon te noemen, waar de kandidaat terecht kan met vragen over de functie.

Het lijkt misschien alsof een vacature niet genoeg ruimte biedt om alles over de functie te vertellen, maar dat hoeft ook niet. Een vacaturetekst kan gezien worden als lokkertje. Zodra een kandidaat contact opneemt, zal er meer informatie gegeven worden. In deze fase zullen teveel details of een te lange tekst een kandidaat afschrikken. Houd het daarom simpel.

Hulp nodig bij het opstellen van een personeelsadvertentie? Neem contact op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like