SEO teksten schrijven

Steeds meer bedrijven besteden het schrijven van SEO teksten voor hun website uit aan een tekstschrijver of copywriter. Wil je er toch zelf mee aan de slag? Dan geef ik hier een aantal tips. Kom je er niet uit? Geen probleem! Stuur een bericht via het contactformulier en MarielVertel neemt het schrijfwerk uit handen.

SEO schrijven
Tegenwoordig worden SEO teksten niet geschreven voor een zoekmachine (zoals Google), maar voor de eindgebruiker. De zoekopdracht moet dus aansluiten bij wat jij in de zoekmachine toont. Het is voor de eindgebruiker namelijk erg vervelend om via een zoekopdracht uit te komen bij een pagina waar men niet naar op zoek was.

Voorbeeld: Wanneer je zoekt op ‘badpak zwart dames’, wil je niet uitkomen op een pagina met alle badkleding voor mannen, vrouwen en kinderen in alle mogelijke kleuren.

Wanneer de content niet aansluit bij de verwachtingen, kunnen de gevolgen groot zijn. Het te veel optimaliseren van je website door het gebruik van een overdaad aan keywords, zal door Google eerder worden afgestraft dan worden beloond. Hierdoor zul je dus juist dalen in de zoekmachine in plaats van dat je met je SEO teksten goed scoort in de zoekmachine. Het is dus belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het schrijven van SEO teksten. Daarom geef ik hier vijf tips.

1. Wat zijn de zoekopdrachten van mijn doelgroep?
SEO schrijven begint bij weten welke zoekwoorden je moet verwerken in je tekst. Daarom begin je bij het maken van je tekst met twee belangrijke uitgangspunten. Wat is de boodschap die ik graag wil brengen? En wat zijn de zoekopdrachten van mijn doelgroep?

Misschien heb je zelf al een idee over welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt, maar om te controleren of dit ook echt de woorden zijn waar veel op wordt gezocht, kun je gebruik maken van handige online tools. Zo heeft Google bijvoorbeeld een gratis zoekwoordplanner.

2. Hoe schrijf je SEO teksten?
Content op je website plaatsen is meer dan alleen een verzameling van uitgekozen zoekwoorden. Zoekmachines hechten veel waarde aan de kwaliteit van content. Waar gaat je webtekst over? Welke informatie biedt je aan de lezers?

Als je bijvoorbeeld in je SEO blog tips gaat geven over hondenspeelgoed, gaan jouw zoekwoorden over speeltjes voor honden. Maar welke tips ga je erbij vermelden? Hoeveel? En welke boodschap wil je dat de doelgroep gaat onthouden?

Een goede SEO tekst schrijven begint bij een plan. Zet een schema op papier met de zoekwoorden die je wil gebruiken en geef aan waar in de tekst ze moeten komen, welke gedachte de doelgroep erbij moet gaan hebben en welke actie je wil dat er op volgt (bijvoorbeeld koop hondenspeeltjes).

Kijk ook eens naar SEO teksten van je concurrenten. Hoe hebben zij zoekwoorden verwerkt? Hoe kun jij die verbeteren? Gebruik de tekst als voorbeeld en ga niet klakkeloos overnemen. Alleen unieke content is waardevol voor de marketing van jouw bedrijf.

3. Opbouw van je SEO tekst
Om de aandacht van je doelgroep zo lang mogelijk vast te houden, wordt er meestal gebruik gemaakt van een bepaalde opbouw van de tekst. Dit is een bewezen methode voor het opbouwen van je SEO tekst, die zowel voor blogs als voor landingspagina’s te gebruiken is.

1) Bevestiging: Bevestig het gevoel van de lezer dat ze hebben gevonden wat ze zochten. Voorbeeld: ‘Ben je op zoek naar kartonnen wegwerpservies? Bij ons heb je…’

2) Productbeschrijving: Geef de relevante informatie over het product of onderwerp van je tekst. Onthoudt dat relevante informatie geven belangrijk is voor je vindbaarheid in zoekmachines.

3) USP’s en UBR’s: Met unique selling points geef je een opsomming van wat jou bedrijf uniek maakt. De unique buying reasons zijn juist vanuit de doelgroep beredeneerd.

4)Call to Action: Hier wordt de doelgroep op een nette manier aangespoord tot actie. Geef de doelgroep de informatie die het laatste zetje kan geven, zoals hoe kunnen ze een product bestellen? Waar is het te koop? Hoe kunnen ze jou bereiken? Is het product niet schadelijk voor het milieu? Kortom; leef je in in de doelgroep en zet de gebruikerservaring centraal tijdens het schrijven van je SEO tekst.

4. Gebruik rich content
Soms zegt een afbeelding meer dan 1000 woorden. Is een bepaald onderwerp moeilijk om duidelijk uit te leggen aan de doelgroep? Kijk of het invoegen van rich content, zoals video’s, afbeeldingen en infographics, het plaatje compleet kan maken.

5. Verbeter de leesbaarheid van je SEO tekst
Mensen lezen anders van een scherm dan vanaf papier. Op een computer of telefoon zijn mensen minder geneigd tot het lezen van lange stukken tekst. Vaak scannen de lezers de tekst. Een structuur zoals eerder beschreven houdt hier rekening mee. Het formuleren van een duidelijke titel en het werken met korte alinea’s en tussenkopjes is erg belangrijk.

SEO teksten laten schrijven
Heb je hulp nodig bij het schrijven van SEO teksten voor jouw bedrijf? Of misschien geen tijd om het zelf te doen? MarielVertel neemt het schrijven van jouw SEO teksten graag uit handen. Ik kan ook helpen om samen de door jou geschreven teksten door te nemen o te kijken waar de mogelijkheden liggen voor verbetering. Stuur vrijblijvend een bericht via het contactformulier om te informeren naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like